Als leidinggevende binnen de kinderopvang kan je je helemaal verliezen in de waan van de dag. Van mails, naar overleggen, van GGD naar facilitair. Van een verzuimgesprek waar jij alle aandacht voor hebt, tot het drinken van je thee…oh…nou ja…koude thee is ook lekker tijdens deze zomerse dagen. Hard werken is goed te doen, als je regelmatig aan het eind van de dag kan zeggen:

Druk, druk, druk … én het werk nog niet helemaal af én toch ga ik voldaan naar huis.

Wanneer wij in gesprek zijn met leidinggevenden of pedagogisch coaches, dan horen wij hoe druk het kan zijn en zelf hebben we dat in diverse functies natuurlijk ook ervaren. Maar wat maakt dat het werken in de kinderopvang toch zoveel voldoening kan geven?

Op de vraag “Wanneer ga jij voldaan naar huis?“ horen wij eigenlijk altijd deze vier elementen terug:

 • Het zien van een goed functionerend en hecht team.
  Het kan jou als teambegeleider voldoening geven., als jouw medewerkers ’t zichtbaar gezellig hebben en tegelijkertijd efficiënt werken met oog voor de kinderen en ouders.  Als ze elkaar ook verder helpen met feedback en ondersteuning, zijn dit signalen van een succesvolle teamdynamiek. Waar jij trots op kan zijn.
 • Het kunnen begeleiden van persoonlijke groei.
  Zoals het voor jouw PM’ers fijn is om te zien hoe de kinderen zich ontwikkelen onder hun begeleiding. Is het ook voor jou van betekenis dat jouw coaching van het team of individuele teamleden ook hen een stapje verder helpt. Hoe tof, als je medewerkers ziet groeien en bloeien, uitdagingen ziet aangaan en stapsgewijs wijzer ziet worden. En dat jij een stukje mee mag lopen op hun pad van zelfreflectie, zelfkennis en steeds vak-volwassener worden. Of het nu gaat om het ondersteunen van het persoonlijk zelfvertrouwen, het aanleren van nieuwe vaardigheden, of het bevorderen van teamspirit en het gezamenlijk neerzetten van een fijne kinderopvang-dag, Sta er elke dag even bij stil dat ook jij een bijdrage geleverd hebt.
 • Vlak ook jouw eigen groei niet uit… Het omgaan met uitdagende situaties ermee stoeien en ze succesvol aanpakken kan jouw voldoening geven over jezelf. Of het nu gaat om het oplossen van conflicten, het vinden van creatieve oplossingen voor logistieke of personeelsproblemen of het inspelen op veranderende behoeften binnen het team, of na een vraag of misschien wel klacht van ouders….Het overwinnen van uitdagingen toont veerkracht  waar je aan het eind van de dag terecht bij mag stilstaan. Dat heb jij toch maar mooi gefikst!
 • Haal jij ook zoveel voldoening uit de interactie met de kinderen? Echt een topper – voldaan-naar-huis- opmerking die terug komt in gesprekken met leidinggevenden en coaches. Als je merkt dat de kinderen zich bij jullie veilig, verzorgd en vrolijk voelen, is dat een beloning op zichzelf. En als jij daarin mag meedelen helemaal.

  En zeg nou zelf ….op zo’n hete dag als vandaag, als je weet dat ieder aan tafel z’n natje en droogje gehad heeft, de badjes klaar staan onder de parasols, alle velletjes goed ingesmeerd…is er toch niets leukers dan die peuter die aan je vraagt “Ga jij ook mee zwemmen? Dan moet je wel je bakini ; ) aan….!”Een spontaan interactie-cadeautje en natúúúrlijk kom ik zo ook even pootjebaden….

  Ging jij ook zo voldaan naar huis als ik? Hoe heb jij heb jij vandaag je hoofd (én je voeten) koel gehouden in de drukte van alledag?

  Marjan